TARIM

VALİ SONEL KİVİ HASATINA KATILDI

Vali Tuncay Sonel, Coğrafi İşaretli Ordu Kivisi’nin hasat döneminin başlaması nedeniyle kivi üreticilerinin hasat sevincine ortak oldu.

VALİ SONEL KİVİ HASATINA KATILDI

Beraberinde, İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz ile birlikte Gülyalı ilçemizde Sabri Engin adlı üreticinin kivi bahçesine giden Vali Sonel, kivi hasadı yapan bahçe sahibine ve işçilere, kivi hasadının hayırlı ve bereketli olması dileğinde bulundu. 

İşçilerle birlikte kivi toplayan Vali Sonel, Ordu’nun ülke genelinde kivi üretiminde ilk üç sırada yer aldığına dikkat çekti.

Kendine has aroması ve depolamaya dayanıklılığı ile Ordu Kivisi’nin coğrafi işaret aldığını belirten Vali Sonel, “Coğrafi İşaretli Ordu Kivi’mizin hafta içinde hasadına başladık. Üreticilerimize hayırlı, bereketli bir hasat dönemi diliyorum. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve DOKAP’ın destekleri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personellerimiz  ve çiftçilerimizin gayretleriyle son yıllarda kivi üretim alanımız, 3 bin dekardan 4 bin dekara çıktı. Yıllık kivi üretim miktarımız da 7 bin tondan, 11 tona kadar çıktı. Son iki yılda ilimizde 18 Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi kurduk. Bu Kooperatiflerimizde, çiftçilerimizin emeği ile kivilerimizin kurutması, reçeli yapılıyor ve organik ürün olarak piyasaya sürülüyor. Ayrıca, kivilerin bahçeden satışıyla da çiftçilerimiz yıllık 100 milyon TL gelir elde ediyor. Fındık ve bal üretiminde ülkede ilk sıradayız. Kivi üretiminde ise ilk üçteyiz. Bu örnek kivi bahçelerini oluşturan çiftçilerimizi, emeği geçen tarım teşkilatımızı tebrik ediyorum.” dedi.

Engin ÖzkurtEngin Özkurt