EKONOMİ

TMO'DA RANDEVULAR BAŞLADI

TMO 2022-2023 Fındık alım dönemi kabuklu fındık alım randevularını vermeye başladı.

TMO'DA RANDEVULAR BAŞLADI

Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yaptığı açıklama söyle: "İlk etapta 22 Ağustos’ta alıma başlanacak olan 11 noktada TMO’ya kabuklu fındık satmak isteyen üreticilerimize randevu verme işlemleri 15 Ağustos 2022’den itibaren başlayacak olup hasat durumuna göre alım yapılacak nokta sayısı yaklaşık 50’ye kadar çıkarılacaktır.

TMO kabuklu fındık alımlarını fiziksel analizle yapacak olup alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini aşağıda belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak alım açılış tarihine göre düzenlenen ekli listedeki alım noktalarına randevu aldığı günde getirmeleri önem arz etmektedir.

2022/2023 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre;

  • Giresun kalite için                      53,00 TL/Kg,
  • Levant kalite için                        52,00 TL/Kg,
  • Sivri kalite için ise                       51,00 TL/Kg’dır.

TMO kabuklu fındık alım esasları;

Rutubet oranı    : %6,5’e kadar,

Sağlam iç fındık oranı  : %40 ve üzeri,

Buruşuk iç fındık oranı  : %10 ve altı,

Çürük ve bozuk iç fındık oranı  : %3 ve altı,

Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.)   : %0,5 ve altı, 

Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı   :%5 ve altı, 

olan fındıklar satın alınacaktır.

Eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünler kesinlikle satın alınmayacaktır.

Bunların yanında üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir.

2022 yılında üreticilerimizin alım noktalarında kurutma kaynaklı mağduriyet yaşamalarının önüne geçilebilmesi için alımlarda uygulanacak maksimum rutubet oranı bu yıl %6,5’e çıkarılmıştır.

Üreticilerimizin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçerek 2022 yılı için ÇKS bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu aldıkları tarihte TMO alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir.

Ürün bedeli ödemeleri 21 gün içerisinde yapılacaktır.

Üreticiler randevularını; internet üzerinden http://randevu.tmo.gov.tr veya TMO işyerlerine müracaat ederek alabilecektir.

Alımlarımız sırasında üretici memnuniyetini sağlamak ve aksaklıkları gidermek ön planda olup bu kapsamda üreticilerimiz Genel Müdürlüğümüzde kurulan “Alo Ürün Hattı'ndan 0 312 416 34 10 (8 Hat)’’ fındık alımları konusunda bilgi alabileceklerdir. Bununla birlikte üreticilerimiz alım noktalarımızın bağlı bulunduğu Başmüdürlüklerimizin aşağıda belirtilen telefon numaralarına ulaşarak bilgi alabilirler.

2022/2023 dönemi kabuklu fındık alımlarının ülkemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını ve bereketli kazançlar getirmesini dileriz." denildi.

 

Engin ÖzkurtEngin Özkurt