GÜNCEL

ORDU ÇOCUK İŞÇİLİĞİNDE ÖRNEK İL OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) tarafınca yürütülen tarımda çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi projesinde Ordu örnek il oldu.

ORDU ÇOCUK İŞÇİLİĞİNDE ÖRNEK İL OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) tarafınca yürütülen "Türkiye'deki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi" kapsamında gerçekleştirilen saha çalışmalarını yerinde görmek üzere Ordu’ya gelen heyet, Vali Tuncay Sonel’i makamında ziyaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı Suat Dede, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Öksüz, Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBİSCO) Başkanı Aldo Cristiano’nun yanı sıra kuruluşa mensup firma temsilcilerinden oluşan heyeti kabul eden Vali Tuncay Sonel, “İnsanlık adına, çocuklar adına yapılan bütün güzel işler için kimin emeği varsa teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Proje kapsamında yapılacak çalışmaların hayırlı olmasını dileyen Vali Tuncay Sonel, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Ordu’da vatandaşa devletin güler yüzünü gösterdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Devlet olarak en ücra köşedeki çocuğumuza, gencimize, yetimimize, öksüzümüze ve engeli olan vatandaşımıza devletimizin şefkatini, merhametini, güler yüzünü göstermeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de iş insanlarımızla, STK’larımızla, paydaşlarımızla, sizlerle beraber yapıyoruz.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı Suat Dede ise, çocuk işçiliği ile mücadelede bakanlığın koordinasyon görevi gördüğünü belirterek, 1990 yılından bu yana çocuk işçiliği ile mücadelede yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi.

Bakanlık olarak çocuk işçiliği konusunda büyük bir birikim elde edildiğini söyleyen Dede, “Bu birikimin oluşmasında Ordu ilimiz büyük bir öneme sahip. Burası bizler açısından bir öğrenme alanı oldu, bir tecrübe edinme alanı oldu ve bu tecrübeyi başka illere aktarma alanı oldu. Burada edindiğimiz tecrübe ileriye yönelik bize bir yol haritası sağlıyor” şeklinde konuştu.

Ziyarette ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan da söz alarak, 2013 yılından bu yana Ordu’da gelen tarım işçilerinin durumlarının iyileştirilmesi ve çocuklarının eğitime kazandırılması için yoğun bir şekilde faaliyet gösterdiklerini ifade etti.

Özcan, amaçlarının Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBİSCO)’ndan gelen heyete Türkiye’de yapılan çalışmaları yerinde göstermek olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı. 

Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu Başkanı Aldo Cristiano ise Ordu’nun fındığın başkenti olduğunu ifade ederek, projenin 10 yıldan bu yana yürütüldüğünü söyledi.

Cristiano, “On yıllık çalışmanın meyvesini, neticelerini bugün ve yarın gözlemleme şansı elde edeceğiz. Sadece 10 yılda elde edilen deneyimler değil, bundan sonraki süreçte elde edilen deneyimler nasıl örnek teşkil edecek bunu görmeyi de dört gözle bekliyorum. Tüm taraflara katkıları için teşekkür ediyorum” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi yetkilileri eşliğinde 9-11 Ağustos 2022 tarihleri arasında Ordu, Giresun ve Samsun ilinde çeşitli ziyaretlerde bulunacak olan heyet, okul ziyaretlerinin yanı sıra 'Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi' (METİP) alanı ziyareti de gerçekleştirecek.

Engin ÖzkurtEngin Özkurt